Cumartesi, Temmuz 15, 2006

Kaçak Elektrik Kullanma Yöntemleri :)


Kaçak elektrik bağlatanların, akla hayale gelmeyen yöntemleri, herkesi hayretler içerisinde bırakıyor. Yöntemler arasında duvardaki fayansa dokunulunca ve ev kapısı açık olduğunda kaçak bağlantı kesilip şebeke üzerinden bağlantısı devreye girenler de var.

Kaçak kullanımla mücadele kapsamında ortaya çıkarılan yöntemler, GAP Master Planı'nda Gazianteplilere atfen yer alan ''taklit ürün üretiminde başarılılar'' tanımının, günümüzde yetersiz kaldığını gösteriyor.

TEDAŞ Müessese Müdürü Neşet Demirbağ, kaçak elektrik kullanımını önlemek amacıyla yapılan denetimler sırasında saptadıkları yöntemlerin, ''şapka çıkarılacak'' nitelikte olduğunu söyledi.

''Kaçak kullanımı saptamakla görevli ve hemen hertürlü yöntemi bilen elemanlarımız bile, karşılaştıkları kaçak yöntemler karşısında adeta küçük dillerini yutuyorlar'' diyen Demirbağ, şöyle devam etti:

''İhbar üzerine yaptığımız bir denetimde, Türkiye'de ilk kez rastlanan 'duvar dokunmatik' sistemini bulduk. Mutfak duvarına yerleştirilen ve üzeri fayansla kapatılan role ile çalışan sistem, kaçak bağlantı yapanların ülke ve faturasını ödeyen dürüst aboneler adına hiç de hayırlı olmayan yüzünü ortaya koydu.

Sistem, kaçak ekibi kontrole gittiğinde, evde bulunan kişinin, altında role bulunan fayansa dokunması ile devreye giriyor. Fayansa dokunulduğunda devreye giren ya da devreden çıkan sistem, kaçak bağlantı yapanların işi epey ilerlettiklerini gösteriyor. Ekip geldiğinde fayansa dokununca kaçak, ekip gittikten sonra dokunulunca ise yasal bağlantı devre dışı kalıyor.''

BU DA KAPIYA BAĞLI SİSTEM

Demirbağ, ortaya çıkardıkları ve mucitleri bile şaşkına çevirecek yöntemlerden birisinin de evin kapısına bağlı çalışan sistem olduğuna dikkati çekti.

Kaçak ekibi sayacı kontrol için içeriye girdiğinde, açılan kapının, anında kaçak bağlantıyı devre dışı bırakıp, şebeke bağlantısını çalıştırdığını anlatan Demirbağ, ''Ekip kontrolünü bitirip evden ayrılınca kapanan kapı, bu kez kaçak bağlantıyı devreye sokuyor. Kapıya yerleştirilen sistem, kaçak kullanıma yönelenlerin hırsızlıktaki azmini de gösteriyor'' dedi.

Kaçak kullanımı önleme konusunda çok önemli başarılar elde ettiklerini kaydeden Demirbağ, ''Bulduğumuz her yeni yöntem, kaçak kullanımı önleme konusunda ufkumuzu açıyor. Kaçak elektrik kullanımı ile mücadeleyi, sonuna kadar sürdüreceğiz. Yeter ki, dürüst abonelerimiz hem kendileri hem de ülke için duyarlı olsun, kaçak kullananları bize ihbar etsinler'' diye konuştu.

Demirbağ, fayansa dokunulması sonucu devreye giren kaçak kullanım yöntemini bulan görevli Kadir Selli'yi ödüllendireceğini, birlikte görev yaptığı arkadaşlarını ise kutladığını ifade etti.

DİĞER YÖNTEMLER

Demirbağ, bir kahvehanede, kaçak bağlantısı tavan vantilatöründen yapılan bir sistemin de dikkati çektiğini bildirdi.

Vantilatörün duvarda bulunan anahtarının, ilk anda şüphe çekmediğini, ancak incelemede anahtarın vantilatörü değil, sayacı kontrol ettiğinin ortaya çıkarıldığını vurgulayan Demirbağ, sözlerini şöyle tamamladı:

''Sistemde, sayaçtan alınan enerji miktarında düşüş olmamakla birlikte, sayacın diski kademeli olarak yavaşlatılıyor ve disk az dönünce, sarfiyat da az olmuş gibi sonuç ortaya çıkıyor.

Kullanılan diğer yöntemler arasında sayacın içine cam kenarından film itilerek, sayaç diskinin durdurulması ve görevlilerin geldiği anlaşılınca filmin çekilip, sayaçta normal çalışmanın sağlanması da bulunuyor.

Anahtar görevi üstlenen bir duya takılan lamba yöntemi ile de kaçak elektrik kullanıldığı saptandı. Ampul sıkıştırılıp yanınca sayaçtan geçen enerji, gevşetilince kaçak kullanım hattı devreye giriyor.

Kaçak kullanım yöntemleri arasında yer alan sayacın arkasından köprü bağlantı ya da eve doğrudan kaçak hat bağlama da karşılaşılan yöntemler arasında öne çıkıyor.''



5 yorum:

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
garibanlar dedi ki...

yazık insanlara demekki paraları yok niye bu kadar üstlerine gidiyosunuz devlet bu zamları arttırırsa bende kullanıcam valla insanlar sağlıklı ısınamıyor biz öğrenciyiz doğal gazlı evimiz gaz alamayınca elektirk sobası yakalımdedik ödeyemedik faturayı şimdide elektriksiz kaldık valla devletin bize yardım 180 lira ayda ev kirasımı vericeksin yok sa geçimmi bilemiyorum yani bide o parayıda geri ödeyeceğiz allah hakkımızda hayırlısını eylesin

deliii dedi ki...

yaw konuştuğunuz şeylere bakın yok güneydoğu kaçak kullanmış falan kişi kaçak yapmış devlet ne yapıyor habire zamı basıyor millet ne yapsın para yok para yooookkkkkkk
ne yapsın elektrik fiyatı kazık o kadar imkanlar varrki o kadar iyi elektrik fazla dışa bile satabileceğimiz elektrik üretme yöntemleri var ki yapmıyorlar yapsalar elektrik çok ucuz olur ve kaçak yapan sayısı eminim yüzde 50 den fazla azalır doğu ve güneydoğuda keyfine mi kullanıyo insanlar iş yok güç yok devlet yatırım yapmıyor kullanmak kötü bir şey ama yapacak bişey yok

Adsız dedi ki...

Yorumları okurken aklıma bir fıkra geldi.

Karadenizli, Kayserili ve Diyarbakırlı aynı gün ölmüşler. Karadenizli ertesi gün geri gelmiş. Millet şaşkın bir şekilde nasıl oldu bu iş diye sormuş. Karadenizli başlamış anlatmaya.

Hepumuz ölduk. Cehenneme gittuk. Ama cehennem de eski cehhenem değul daa. Ha oraya da aynu burasu gibi ruşvetçi olmuşlar zebaniler. Bana dedu ki zebani, 50.000 dolar verursen senu çikarturum. Ben de 75.000 verdum çıktum.

- Peki diğerleri ne oldi demişler.
- Kayserulunun huyu hiç değişmemuştur. ben gelurken hala pazarluk edeyidi demiş.
-Peki Diyarbakurli ne yapayi demişler.
-Ben vermem devlet versin deyiydi.

Devlet yatırım yapmıyor diye işsizlik var diyenlere cevabım. Devlet nereye yatırım yapıyor? Devletin kendisi üretim yaptığı sektör kaldı mı? Devletin tek yatırımı yol-baraj-su-demiryolu vs. Fabrika yatırımı yapmıyor bizzat. Ama yatırım yapana da teşvik sağlıyor. Doğunun güneydoğunun yatırımcısı nerde? Gidiyor istanbulda yatırım yapıyor.

Devletin ülkeye yaptığı en büyük yatırım GAP. Gap nerede? Güneydoğuda. Demeyin devlet yatırım yapmıyor diye.

eğer bu işte ciddiyseniz. birleşirsiniz 3-5 arkadaş. oturur ciddi ciddi proje yaparsınız. Devletten teşvik alıp kendi işinizi kurarsınız. hem kendi işinizin sahibi olur hem de iş sağlarsınız. bunun için zengin olmaya, ya da siyasi tanığının olmasına da gerek yok. İsteyin yeter ki. İsteyen aç kalmaz.

Çok yakın bir arkadaşımı ihbar ettim kaçak elektrik kullandığını öğrendikten sonra. Kaçak elektrik kullanmanın doğusu batısı Karadenizi Egesi yok. kaçak elektrik kullanan hırsızdır. Yapmam. Yapanı görürsem de ihbar ederim.

Haa para basmıyorum ben de. Yeri geldi elektriğim kesildi 3 gün karanlıkta durdum. Bu ay borç parayla ödedim elektrik faturamı. O da geçen dönemin faturası. Bana kimse tok açın halinden anlamaz edebiyatı yapmasın.

Kabul ediyorum. Elektrik pahalı. yapılan zamlar vicdansızca. ama bunlar hırsızlık yapmanın bahaneleri değil. Herkes dürüst davransa zaten bu günlere gelinmez.

Unknown dedi ki...

aynen bu anlatıyor ulkenin durumunu

Karadenizli, Kayserili ve Diyarbakırlı aynı gün ölmüşler. Karadenizli ertesi gün geri gelmiş. Millet şaşkın bir şekilde nasıl oldu bu iş diye sormuş. Karadenizli başlamış anlatmaya.

Hepumuz ölduk. Cehenneme gittuk. Ama cehennem de eski cehhenem değul daa. Ha oraya da aynu burasu gibi ruşvetçi olmuşlar zebaniler. Bana dedu ki zebani, 50.000 dolar verursen senu çikarturum. Ben de 75.000 verdum çıktum.

- Peki diğerleri ne oldi demişler.
- Kayserulunun huyu hiç değişmemuştur. ben gelurken hala pazarluk edeyidi demiş.
-Peki Diyarbakurli ne yapayi demişler.
-Ben vermem devlet versin deyiydi.