Perşembe, Ocak 26, 2006

Evlilikte Yasak Sözler Sözlüğü



Yargıtay'ın son beş yıl içinde karara bağladığı boşanma davalarında, çiftlerin birbirine karşı kullandığı onur kırıcı ve hakaret içeren sözler davanın kaderini etkileyici rol oynadı. Hakaret içerikli söz ve ifadeler Yargıtay tarafından 'ağır derecede onur kırıcı' davranış olarak değerlendiriliyor ve boşanma nedeni olarak kabul ediliyor.

Şahit olması lazım

Bu ifadelerin boşanma nedeni kabul edilebilmesi için, sözlü saldırıya uğrayan mağdurun boşanma talebinde bulunması, evlilik birliğinin sarsılmasına yol açan davranışın üçüncü şahısların yanında yapılması, davaya neden olan eylemin ortak hayatın devamına imkan vermeyecek nitelikte olması gibi kriterler dikkate alınıyor.

Eşlerin birbirlerinin cinsel performanslarına ilişkin küçük düşürücü ifadeleri de, boşanma talebinin kabulü için haklı gerekçe sayılıyor. Hakaretlere dayanılarak açılan boşanma davalarında, eylemin bir anlık öfkeyle yapılıp yapılmadığı da, belirleyici rol oynuyor.

İşte liste

Yargıtay bu tür davalarda verdiği boşanma kararları ise Medeni Kanun'un 162'nci maddesinde yer alan 'ağır derecede onur kırıcı davranışa uğrayan eş boşanma davası açabilir' hükmüne dayanıyor. Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi tarafından boşanma nedeni kabul edilen yasak söz ve ifadelerden bazıları şöyle: 'Beyinsiz, ihtiyar bunak, geri zekalı, mikrop, gerici yobaz, seni sevmiyorum, hafif kadın, eşek gibi çalışacaksın, kaç paralık adamsın, senin sülaleni satın alırım, psikopat, köylü eşeği, pislik, namussuz, pez....k, f......, kav..t, senden iğreniyorum, iktidarsız herif, pis poynuzlu, yaşlı cadı, Allah belanı versin, homoseksüel herif, bu çocuk senden değil, sana karılık yapmam, sürün beter ol, salak, manyak herif, eşek oğlu eşek'



Kaynak: (Ersin BAL/ANKARA www.aksam.com.tr/arsiv/aksam/2005/04/12/gundem/gundem9.html)

Hiç yorum yok: