Cuma, Kasım 25, 2005

Dehşet Neşet




Asıl adı Neşet Dündar olan eski Bornova Anadolu Lisesi öğretmeni olan Dehşet Neşet'in ünü okulu aşıp, internete yayılmıştı.Aşağıda onun hakkında yazılanları bulabileceksiniz.

***

S.G.: Dehşet neşet'in öğrencisi olduğum yıllarda kara tahta - tebeşirden cam gibi tahtalar ve marker diye tabir
ettiğimiz mürekkepli kalemlere geçilmişti. Sınıfta da her gün kalemlerin mürekkepleri ile ilgilenmesi gereken bir öğrenci vardı. Neşet Hocanın dersi olduğu bir gün görevli zat-ı muhterem kalemleri doldurmayı unutmuş. Neşet Hoca tahtaya yazmaya başladı ama kalemin boş olduğunu görünce durdu. Sınıfta bir ölüm sessizliği oldu. Biz tam kalemleri doldurmakla görevli arkadaş için fatiha filan okumaya hazırlanıyorduk ki, Neşet Hoca yazmaya devam etti.Adam boş kalemle tahtaya görünmeyen yazılar yazdı. "Bakın buraları iyi not edin", "Şekilde de görüldüğü gibi" gibi repliklerle şovunu süsledi. Hatta ara sıra bizden birini çağırıp boş tahtayı sildirdi. "Şurayı iyi temizle" filan dedi. Gülemiyorduk doğal olarak. O gün anlattığı ve bizim göremediğimiz yazılardan bayağı bir soru sormuştu.

***

Sınavından bir soru: bir örümcek arabanın camına ağ yapar. araba ....km/s le yol alırken, ....km/s hız ile ....gr ağırlığındaki sinek ağa takılır. ağın esneme katsayısı ......., sineğin yoğunluğu ......., sineği yakalamaya giden örümceğin yarattığı titreşim frekansı ........, sinek sindirildikten sonra yok olan ağırlık......gr, artıklarının ağırlıkları ......grdır. ağın gerilme grafiğini çiziniz?cevap: sinek cama ağ yapmaz....

***

Başka bir soru:
Fener Galatasaray maçında ceza sahasının şu noktasında kaleye şu kadar uzaktan şu açıyla duran hagi topa şu hızla bu açıyla vurmakta. Rüştü şu noktada ve şu kadar yana şu kadar yükseğe sıçrayabilir. Bu top gol olur mu?bütün öğreniler hesaplıyor ve gol olduğunu buluyorlar. Sonuçta doğruymuş ama herkes 0 alıyor...Çünkü rüştü o noktadan asla gol yemez(miş)...

***

G.Y. : Dehşet'tin dehşet soruşu. dehşet hoca hakkında burada anlatılanlar kesinlikle doğrudur. neşet lakabıyla o kadar özdeşleşmiş bir insandır ki, çok az kişi önün soyadının ne olduğunu bilir. Ben hem ortaokulda hem lisede fizik dersini Neşet'ten alma şanssızlığına uğramış az sayıda insandan biriyim. Bir sınavda kepler yasalarıyla ilgili bir soru sormuştu. sınıfta bir tek baya inek bir arkadaş bu soruyu bilebilmişti. Bu sınavdan tek sıfır alan da o oldu. Çünkü o sorunun cevabı "daha o dersi işlemedik hocam" olacaktı.

***

S.E : Bir gün öğlen teneffüsünde g blok'un önünde yemek yiyodum. Dehşet Neşet, 5 mat b sınıfından çıktı ve beni göstererek, "gel bakayım buraya" dedi. Çekinerek yanına gittim. Elimde de tost ve kola vardı. Neşet Hoca, 5 mat b sınıfını o öğlen cezalandırıp öğle teneffüsüne çıkarmamıştı. Bana, "ye lan o tostu sınıfın önünde" dedi. Tostu 45 kişinin önünde yemeye başladim. Dehşet neşet bir yandan da, "iç, kolayı da iç" diyodu. Ama esas olay sonraki cümlede patladı: "ağzını da sapırdat lan, canları çeksin!"

***

A.A. : Dehşet neşet'in bence en gırgır sınav sorusu "balıklar neden aptaldır"dı. Dehşet'e göre bu sorunun doğru yanıtı şu olacakmış: Balıklar suyun içinden baktıklarından balıkçılar uzakta görünür. Balıkçı nasıl olsa uzakta diye rahat rahat dolanırken ağa yakalanırlar.


***

l.T. : Lise yılları boyunca Neşet Hoca'nin bir öğrencisi olarak anlatılanların tümünü doğruluyorum. Dehşet Neşet'in dersleri her zaman atraksiyon dolu geçerdi. Bütün öğrencileri sınıfın en arkasına toplayıp tahtaya karınca duası gibi mini minnacık yazarak ders anlatırdı. Ders sonunda da "haftaya bu anlattıklarımdan sınav olacaksınız"der ve tahtayı sildirirdi. Derste bir tek kelime not alamayan bizler diğer haftayı merakla beklerdik. Bir de her ders yılı başında "bu yıl kar yağarsa hepinizi fizikten geçiricem" derdi. Ama benim lise yıllarımda izmir'e hıç kar yağmadı.

***

U.K. : Ben Almanca bölümünde okuyordum ama iki sene eğitsel kollarda dehşet neşet bizim kollara gelmişti. Lise 2'de yangın kolunda iken Dehşet, kendi öğrencisi olan lise son'lara integral soruları soruyordu.Bu arada sınıfa orta 1'lerden nöbetçi bir çocuk geldi.Dehşet Neşet çocuğu yaklaşık 5 dakika kaale almadan beklettikten sonra (sınıfa giren nöbetçilerle hıç muhatap olmazdı nöbetçi bir süre bekler sonra dışarı çıkardı) çocuğa integral sorusu sordu. çocuk tabii ki bilemedi. Dehşet çocuğa "lise sona gelince bana hatırlat sana sıfır veriyim" dedi.

***

İ.B. : Dersin konusu elektriksel yüklerdi ve Dehşet sözlü yapıyordu. tahtaya kimi kaldırsa problemi sorup, hemen akabinde "nasılsa bilemeyeceksin. otur yerine" diyordu. Sıra sınıfımızdaki okul ikincisi arkadaşa geldi. (bu arkadaş bir yıl sonra öss-öys'de türkiye ikincisi oldu. ) Arkadaş rahat, Dehşet ne sorsa bilecek durumda. ama Dehşet Neşet'in sorusu şuydu "bir salata tarifi ver bakalım". tabii arkadaşımız ve bütün sınıf şoka girdi. Dehşet gayet sakın bir şekilde ünlü açıklamasını yaptı:
"Arkadaşlar iyi salata yapmak, iyi fizik bilmekten daha yararlıdır".


***

Bir öğrenciyi sözlüye kaldırır, problemi çözdürür, akabinde neşet bey'in kurbanı mülayim ama sempatik öğrenci dile gelir:
- Hocam, kaç aldım? Kaç verdiniz?
- Log 4, otur.

***

Dehşet'in bir de, kendinden 1 saniye sonra gelenlerden dahi geç kağıdı istemek gibi katı bi prensibi varmış. O lisesinin müdür yardımcısı da sertliğiyle efsaneleşmiş bi hocaymış. Geç kağıdı almak için gidenler genelde sopa yiyip çıkarmış. Bir gün bi öğrenci Dehşet Neşet'in dersine geç kalmış. Sınıfın bulunduğu koridora girince Dehşet'in sınıfa doğru geldiğini görmüş. Hemen koşmaya başlamış. Bi bakmış Neşet Hoca da depar atıyor. Yarışı Dehşet kazanmış ve "Git geç kağıdı al!" demiş.

***

G.T.: Dehşet Neşet'in kulak çekiş stili de ilginçti. Elleri kirlenmesin diye, öğrencinin kravatıyla çocuğun kulağını tutar, öyle çekerdi.

***

Dehşet Neşet, öğle tatilinde futbol oynayanları seyrediyormuş. Kalecilerden birine kızmış, kulağından yakalayıp bir kenara çekmiş. Maç yapanlar Dehşet'ten korktukları için maçı kesememiş, kalecisi olmayan takım 4 gol yemiş. Bir de hocamız Fenerbahçe'nin ancak kendisi takımın teknik direktörü olduğu zaman şampiyon olabileceğini iddia ederdi. Takıma uygulayacağı müthiş taktiğin devre arası kötü oynayanları odunla dövmek olduğunu söylerdi.

***

O.A.: Dehşet'in yaptığı yazılıların birinde, bizim sınıftan bir kişi kök üç, bir kişi de kök iki almıştı.

***

Neşet Bey bir keresinde sınavda, karmaşık bir makara sistemi sormuş ve öğrencilerden sistemin dengede durup durmadığını belirlemelerini istemiş. Öğrenciler kağıtlarını formüllerle, rakamlarla doldurmuş. Ancak hepsi sıfır almış. Dehşet, "Doğru cevap 'makara yere düşer' olacaktı" demiş. Meğer çizimdeki makara tavana bağlı değilmiş.

Hiç yorum yok: