Salı, Ocak 10, 2006

Dünyadan ilginç 'deprem efsaneleri'



Kızılay, dünyadaki "deprem efsanelerini" derledi. Efsaneler arasında kaşınmak için duran pireli köpeklerin dünyayı sallaması ve ateşlenen dünyanın titremesi de yer alıyor.

Dünya üzerindeki farklı kültürlerin depremin oluşunu farklı şekillerde açıklamaya çalışıldığı belirtilen "deprem efsaneleri"nden 13 tanesi Kızılay’ın internet sayfasında şöyle sıralandı:
"-Hindistan: Dünya, bir kaplumbağının sırtında duran dört fil tarafından tutulur. Kaplumbağa da bir kobra yılanının üzerinde dengededir. Bu hayvanlardan herhangi biri hareket ettiğinde dünya sallanır.
-Assam: (Bangladeş ve Çin Arasında bir Ülke) Dünyanın içinde yaşayan bir grup insan var. Zaman zaman dünya üzerinde hala insanların yaşayıp yaşamadığını anlamak için yeri sallarlar.
-Meksika: El Diablo-Şeytan dünyanın içinde dev yarıklar yapar. O ve şeytani arkadaşları dünya üzerine çıkmak ve sorun yaratmak için bu yarıkları kullanırlar.
-Rusya (Sibirya)- Dünya, Tuli adında bir tanrının çektiği kızak üzerindedir. Kızağı çeken köpekler pirelidir. Kaşınmak için durduklarında dünya sallanır.
-Mozambik: Dünya yaşayan bir varlıktır ve insanlarınkiyle aynı problemleri vardır. Bazen, ateşlenerek hastalanır ve titrer.
-Yunanistan: Aristo’ya göre güçlü, vahşi rüzgarlar tuzağa düşer ve yerin altında büyük derin mağaralarda tutulurlar. Kaçak için mücadele ederler. Depremler bu mücadelenin sonucudur.
-Yeni Zelenda: Dünya, anne rahminde genç tanrı Ru’yu taşır. Her bebeğin yaptığı gibi gerinip, tekmeleyince depreme neden olur.
-Romanya: Dünya, sadakatin, umudun ve yardımseverliğin kutsal sütunları üzerinde durur. İnsanların hareketleri bu sütunlardan birini zayıflattığı zaman deprem olur.
-Orta Amerika: Kare olan dünya 4 köşesinden 4 tanrı tarafından tutulur. Dünyada nüfus fazlalığı olduğuna karar verirlerse fazla insandan kurtulmak için dünyayı devirirler.
-Batı Afrika: Bir dev dünyayı kafasında taşır. Dev genellikle oturur ve doğuya bakar ama bazen bir sarsıntı ile batıya dönüp sonra tekrar doğuya döndüğünde bu deprem olarak hissedilir.
-Türkiye: Dünya öküzün boynuzları üzerinde durur. Öküz kafasını salladığı zaman deprem olur.
-Doğu Afrika: Dev bir balığın sırtında bir taş vardır. Bir inek o taşın üzerinde durur ve dünyayı boynuzlarından birinde dengede tutar. Zaman zaman ineğin boynuzu acımaya başlar ve dünyayı bir boynuzundan öbürüne atar ve deprem olur.
-İskandinavya: Tanrı Loki, kardeşi Baldur’u öldürmekten cezalıdır. Yeraltında bir mağarada, bir kayaya bağlıdır. Yüzünün üzerinde bir yılan Loki’nin kız kardeşinin bir kase ile yakaladığı zehrini damlatır. Zaman zaman kız kaseyi boşaltmak için uzaklaşır. Sonra, zehir Loki’nin yüzüne düşer. Loki engellemek için yüzünü çevirir ve hareket ettirir. Bunun üzerine yer sallanır."


Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/yasam/3760080.asp?m=1

Hiç yorum yok: