Cumartesi, Temmuz 07, 2007

Kolbastı Oyunu (video)



Trabzon Kolbastı (hoptek) oyununu başarıyla icra eden arkadaşlar.Kolbastı oyunu küçük bir sokak olan Faroz'dan (şimdi mahalledir tabii) çıkmıştır. 1980'lerden sonra trabzon geneline yayılmıştır. İlçelerde de bilinmez. Oyun komik bir oyundur. Bir çok figuru vardır. şu anki konumuna asılnda 1985 lerden sonra gelmiştir. Gençler mahalle aralarında darbuka ile oynarlar.

Oyunda bir çok figur vardır. Ağ atma/çekme, Olta atma, balık çekme, tokatlama, kalp masajı yapma, vazgeçilmez Türk figüru kılıç-kalkan, kürek çekme v.s. Youtube den kolbastı videolarına bakarken gördüm ki, avrudaki gençler, berak, rep figurlerini de bu oyuna eklemeye başlanmış.

İlginçtir, Trabzon'lu gençlerin %40-50'si bu oyunu ve horonu iyi biliyor olmasına rağmen, gurbetçi gençlerimizin %80 biliyordur, kolbastıyı, horonu, hopteki.. Aşağıda da bu oyunun figuru az ama güzel bir örneği var.

Normalde gençler yere çömelerek bir halka oluşturacak şekilde oturur. Ve 2 şer kişi karşılıklı olarak oynar. Her 2'li grup bir figüru oynayıp, yerine geçerken yerine yenileri kalkar.


Kaynak:http://www.findikkabugu.net/blog/yorum.aspx?bno=616

3 yorum:

Adsız dedi ki...

supersınız:)

Adsız dedi ki...

YA HARIKASINIZZZZZZZZZZZZZZ

Adsız dedi ki...

ooofff yaa çk harikasınız..özellikle siyah kazaklı arkadaş mükeemmel.tebrikler..