Cumartesi, Haziran 30, 2007

Zakkum Cezası (yazı)





Balıkesir’de "Deniz manzarasını kesiyor" diyerek 27 yıllık zakkumları kesen site sakinlerine belediye ilginç bir ceza uyguladı. Kesilen çiçeklerin yerine ilan panoları dikilerek deniz manzarası engellendi.




BALIKESİR Erdek’te Tüzün Sitesi’nde oturanlar, ’deniz manzarasını kapatıyor’ diye yol kenarındaki zakkumları kesince Erdek Belediyesi ilginç bir ceza uyguladı. Belediye zakkumların yerine, 2’şer m. boyunda 15 ilan tahtası dikerek, öncelikle sitenin deniz manzarasını engelledi.



Panodaki şikayet



Her panonun üzerine, "Bu Billboardlar, buraya konulmadan önce, palmiyelerin arkasında 27 yıl önce dikilen zakkum ağaçları vardı. 27 yılda her yıl 5 ila 6 santim büyüyerek yaklaşık 2 m. boyunda doğal bir yeşil perde oluşturmuşlardı. 27 yıl önce dikilmelerinin amacı yürüyüş yapan halkımızla güneşlenen vatandaşlarımızın birbirlerine olumsuz etkisini önlemekti. Ancak geçen yıl Tüzün Sitesi sakinleri tarafından ’manzaraları kapanıyor’ gerekçesiyle katledildiler. Bu panolar Tüzün Sitesi sakinlerinin hiçbir izin almadan katlettikleri yeşil doku anısına konulmuştur. Erdek Belediye Başkanlığı" yazılı afişler yapıştırıldı.

Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, kesilen zakkum ağaçlarının 30 yıllık bir projenin parçası olduğunu belirterek, bilboardlara astıkları yazılarla halktan olumlu tepki aldıklarını ve ağaçları kesenlerin böyle bir cezayı hak ettiklerini söyledi. Yapılan işin telafisi zor bir katliam olduğunu ifade eden Başkan Sarı, "Kumsalda güneşlenenlerle yolda yürüyenler bir birini görmesin diye palmiye ağaçlarının arasına 17 yıl önce zakkum ağaçları dikilmiş. Daha önce, manzarayı kapatıyor diye kesmek istediler.
Biz bunu reddettik. Daha sonra tek tek kesildiğini ve budandığını fark ettik. Ancak böyle bir katliama kimse cesaret etmemişti. Tek tek kesilenleri fark etmediğimizi düşünerek daha sonra hepsini keşmişler. Biz bunu çevreden görgü tanıkları ile şifahen tespit ettik. Suç üstü yakalayamadığımız için para cezası veremedik. Bunun üzerine zakkumların kesildiği bölümlere bilboardlar yerleştirdik. Tepkiler birikince, taktik icabı, asıl amacımız olan zakkum resimlerini bilboardlara asarak bu yazıyı yazdık.
Bunun üzerine halktan olumlu tepkiler aldık. Bazen kanunlar insanların yaptıklarına bir ceza veremiyor. Böyle bir cezayı fazlası ile hak ettiler. Çünkü o ağaçları ektiğimiz zaman büyümesi için 20 yıl beklememiz gerekecek. 30 yıllık bir projeydi. Erdek'in Erdek olmasını sağlayan projelerden biri. Yaklaşık 5 kilometrelik düzenlenmiş sahil bandı var. Bu bölgedeki turistik tesislerimiz var. Bu şeritte 1970'li yıllarda yapılmış siteler var. Bize zaman zaman gelip önümüzdeki manzarayı kapatıyor. Şurayı budayalım 
gibi, kendi bahçelerinin dışındaki, belediyeye ait yeşillik alandaki ağaçları kurutmaya yönelik bazı çabalar oluyordu. Biz bunlarla maalesef mücadele edemiyoruz. Çünkü yasaya göre tespitini anında yapmaz zorundayız. Bunu yapmamız mümkün değil, gece geliyorlar, tuz ruhu, tuzlu su ve asit döküyorlar. 1 haftada ağaç kuruyor. Telafisi zor bir katliam. Bana göre bir cinayet. Bilboard uygulaması başarılı oluyor. İnsanların başına geceleri zabıta dikip zararı tespit edecek gücümüz yok" şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok: