Pazartesi, Ekim 02, 2006

Vurun Türkçe'ye (video)

Vurun Türkçe'ye



TRT 1'in konuşurken yabancı kelime kullananları ti ye aldığı bir video. TRT'den beklenmeyecek kadar güzel. Bir örnek;

"gocam beni bılokladı"

Türkçe'deki yabancı dil boyunduruğu hakkındaki diğer bir videoyu izlemek için burayı tıklayabilirsiniz.
Biz Türkçe'yi kirletirken, Türkçe şarkı söyleyerek bizi utandıran şu çocuklara bir bakın:

Kırgız çocuktan Buruk Acı adlı şarkı

Bosnalı bir çocuktan Sen Gelmez Oldun adlı şarkı

Kenyalı çocuktan Ayrılık adlı şarkı.

40 yorum:

Adsız dedi ki...

Gerçekten TRTnin yapımı olduğuna inanasım gelmiyor! Bunu yayınlayan kadar yapanları da alkışlarım. Buraya koyarak yaygınlaşmasına katkısından dolayı Veli Bey'i de kutlarım.

Adsız dedi ki...

Bir problem bu kadar mi guzel ifade edilir. Yapana da, yayinlayana da, bana ulasmasini saglayanlara da binlerce tesekkurler

Umut Odabaşı dedi ki...

Gerçekten sorunun farkında olmayan insanları uyarmak için çok güzel bir yapıt. Hazırlayan TRT benim için en güzel şeyi yaptı. Teşekkür ediyorum kendilerine. Arkadaşlarıma izlettiğimde gerçekten ne kadar hayatımıza girmiş bu yabancılık dediler. Demek bazı şeyleri görmeden olmuyormuş. Lütfen siz de bu yapımı herkese ulaştırmaya çalışın. Saçma sapan e-postaları ulaştırmaktan çok daha iyidir.
Saygılarımla...

Adsız dedi ki...

Evet çok güzel olmuş da. ''share'', ''watch again'' ,''said''ne oluyor.Türkçeyi kurtaralım diyenler bu kelimelerin türkçesini neden kullanmıyor.

Adsız dedi ki...

Bu kadar turkce savunuyorsunuz da madem, Anonymous said.. nedir? Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu olmuyor mu biraz?

Bu işleri maselef ele almak için TDK fazlasıyla geç kalmıştır. 1980 lerin başında önünü görerek bilgisayar dünyası geliştikçe paralel şekilde türkçe karşılıklarını da üretmiş olsalardı bugün "disketi biçimlendir" dedigimizde kıkır kıkır gülmüyor olacaktık. Bu eserin yapım amacına saygı duyuyorum, ama atı alan çoktan üsküdarı geçti.

Adsız dedi ki...

çıkıntılık yapmanın lüzumu yoktur. Videonun yayınlanması için youtube sitesinin servisi kullanılmış, tabii ki İngilizce olacak. Sen de böyle bir site kur Türkçe yap. Burada karşı çıkılan Türkçenin yozlaştırılmasıdır, İngilizce değil, her dil son derece karmaşıktır ve zengindir. Bu ikisini bile ayıramadan yorum yapmaya kalkarsan böyle komik duruma düşersin yalnız unutulan birşey var, bu videoyu anlayacak insan yoktur ükede, cehalet diz boyu

Adsız dedi ki...

Ben bu videoyu gökte ararken yerde buldum vallahi.Bu kadar güzel bir video yaptığı için de TRT'ye ayrıca teşekkür ederim.Çok güzel düşünmüş.

Adsız dedi ki...

Guzel olmus...

Hakikaten cok appreciate ettim...

Yozgun

Kaan Karasoy dedi ki...

1980 lerin başında önünü görerek bilgisayar dünyası geliştikçe paralel şekilde türkçe karşılıklarını da üretmiş olsalardı bugün "disketi biçimlendir" dedigimizde kıkır kıkır gülmüyor olacaktık

demişsin güzel demişsin bilgisayar personel computerden (pc) yerine türkçemize kazandırılmış yegane bir kelimedir :) bu ve bunun gibi kelimeler aslında pr. oktay sinanoğlunun sitesinde örneklenmekte evet şuan sana komik gelebilir ama bunu ilk babandan duysaydın komik gelmezdi :P bunuda unutma ayrıca burda çok güldük hepimiz gerçekten video süper ama köküne inersek

bu videoyu anlayacak insan yoktur ükede, cehalet diz boyu


demiş dier bir arkadaş demekki kendisi anlamiş bize anlatmııyo :Pp neyse bence burdan çıkarılması gereken dersi herkes gayet güzel anladı bakın bende o kadar kelime yzadım türkçe kelimeler le de telafuz edilebiliyor illada bir dil katacaksak kökenimizde dil ve kökenleri çoktur bence önce kendimizi sonra bir arkamizdaki neslimizi kurtarsak bu iş tamamdır.

gocam beni bılokladı , online olamıyorum hocam,
q klavyeciler ;)) süper yakıştırmalar F klavyenin dünyada sadece türkiyede kullanıldığını ve kendi özgün dilinde en hızlı yazı yazabilen klavye olduğunu bu dalda aşılamadığını biliyormuydunuz?

q klavyeciler sizi...

Özkan BAYKAL dedi ki...

Merhabalar..

Güzel bir video, teşekkürler..

Ancak söz konusu Türkçe ise, Türkçe'nin değil Türkçenin, Türkçe'ye değil Türkçeye olması gerekir.

Hoşçakalın..

Adsız dedi ki...

süper olmuş takdir ettim valla.böyle bi video yaptığınız için çok thaks ediorum size :D

Adsız dedi ki...

çok güzel olmuş.Takdir ettim valla böyle bir video yaptığınız için çok thank ediyorum sizlere:D:D

---- crazyinci ----

Adsız dedi ki...

soru eki olan -mi, -mu vs. nin de ayrı yazıldığını biliyor muydunuz? bağlaç olan -ki'yi de unutmayalım tabii..

Adsız dedi ki...

Bu son 20 yıl içerisinde yabancı sözcüklerin, Türkçe'yi bu kadar bozmasının, belki de en önemli sebebi, darbeyle birlikte kapatılan TDK'nın, açılırken özerkliğini kaybetmesi ve bu sebeple dışarıdan sayısız müdahelelerle karşılaşıp, sıradan bir devlet dairesine dönüştürülmesidir.

Bununla birlikte eski TDK'nın kaldığı yerden devam eden Dil Derneği'ni unutmamak lazım.

İlgilenenler için internet sitesi: http://dildernegi.org.tr/

Adsız dedi ki...

tabii ki kendi dilimize sahip cıkmalıyız..ama bu sahip çıkışı da yabancı dillere karşı bir tepki olarak yansıtmak çok doğru olmaz bence..zaten TRT miz de bunu çok güzel bir şekilde işlemiş..ancak yaşamını herşeyde bir eksik bulmaya adamış,üzüm yemeyi değil de bağcıyı dövmeyi ilke edinmiş olan zat-ı muhteremler, yapılan yorumlara yaptıkları yorumlarla komik durumlara düşmüşler..özellikle ingilizce hazırlanmış bir sitede 'anonymous' kelimesinin 'yazarı bilinmeyen' anlamında kullanıldığından ve hatta kendi yorumunun da üst tarafında aynı ibarenin bulunduğundan bihaber olan arkadaşa ve 'share', 'watch again' kelimelerine takılan arkadaşa çok güldüm..belki de ağlamam gerekirdi..türkçemiz kusursuza yakın bir dil..ingilizce ise ilerleme yolunda lüzumlu..gelin her ikisini de hakkıyla bilelim..ama içiçe sokmayalım..BORAY

Unknown dedi ki...

Bir vesile ile rastladığım bloğunuzdaki bu gösterim için teşekkür ediyorum. Bir taraflardan tutmadıkça bir yerlere varmak o kadar da kolay olmaz...
Emek ve paylaşımınıza teşekkürler...

http://www.blogcu.com/aakif/

Adsız dedi ki...

Tek kelimeyle mükemmel, günümüzde Türkçe'nin düştüğü içler acısı durum ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi...

Emir Bey dedi ki...

müthiş :)

Adsız dedi ki...

bu konuda toplumun gerçekten uyandırılması gerekiyor..elit kesim diyebileceğimiz insanlar bile bu tip ing. kelimeleri çok fazla kullanıyorlar..

hem TRT'ye hem de bu filmi buraya koyan arkadaşa teşekkürler..

DANGER dedi ki...

herşey iyi güzel boyle seyler seyredince milleyetci duygularımız kabarıyor birsen ...de bana türk yapımı dünyaya açılabilmiş bir tek mal ürün araç vs söyleyebilirmisiniz? kullandığımız ing kelimelere gelince türkçenin kendisinde de zaten yabancı klimeler mevcut örnek (randevu) randevu aldınız mı? bunun yerine başka bir kelime kullanan varmı? ben duymadım. önce iyi birşey yap dünyaya açıl! taktir etsinler sora halkın seninle gurur duyar zaten onu neden kullanıyoruz bizimki daha iyi neden onu kullanmiyoruz olur kimse salak değil sonuçta.adı akmerkez olan bir alış veriş merkezinde türkçe dükkan ismine çok az raslarız bunu sebebi yozlaşmış olmamız mı yoksa yerli mala güvenmememiz mi.

Adsız dedi ki...

Bu filim TRT yapımı degil. Sadece TRT gösterilen Vurun Kahpeye filmi kaydedilmiş ve üzerine sesler değiştirilerek önemli bir konu esprili bir şekilde sunulmuş. Bu filimi değiştirip buraya koyan arkadaşlar başına filim ile ilgili bilgileri koymamaları etik açıdan çok yanlış.

Adsız dedi ki...

Tek kelime ile harika. Emegi gecen herkese tesekkuru bir borc bilirim. Arkadaslar yapici elestirin, hatta elestirmeyin, bu siteyi elimizden geldigince dagitalim.onemli olan iletilen mesaj.

Adsız dedi ki...

çok güzel yapmış trt, e-posta arkadaşlarıma hemen ilettim teşekkür ederimburaya taşıdığınız için. Gül

Unknown dedi ki...

Hakikaten TRT'den çıktığına inanmak güç. Yapanların ve yayınlayanların eline sağlık...
Şunu da belirtmem lazım ki, bu mesajı yazdığım Q klavyeden utandım seyrederken...
AYDIN

nagice dedi ki...

süper gerçekten .paylaşımınız için teşekkürler..

aap dedi ki...

Bu çalışmayı beğenmedim.. Nedenlerine gelince detaylara bakmak lazım arkadaşlar. Başlıklara bakıp, içeriği kaçırırsanız çok akıllıca olmaz... "Türkçe'yi kurtarmak" başlığı altında, fesli-başörtülü olmayan başka film bulunamamış mı? SArıklı-cübbeli hocanın latin harflerini dilin çürümüşlüğüne sebep göstermesi normal mi?
Lütfen arkadaşlar detaylara bakalım!

Unknown dedi ki...

Buyrun polemiğe..
Bak bu da türkçe değil.
eh ne dicez yoksa sonunda
yazarın dediği gibi
bye bye türkçe mi
Ne değerlerimiz var daha kaybolan
Ve bu filmler falan
umarım adrese gidiyodur
Bana işlevsel gelmiyo

cangunsiray dedi ki...

Eyvallah...

Limmie dedi ki...

Bu filmi gerçekten çok beğendim. Türkçe öğretmenliğinde okuyan bir öğrenci olarak keyifli ve dikkat çekici olduğuna inanıyorum. Bu videoyu bütün arakdaşlarımla paylaştım ve paylaştığım herkes çok beğendi. Hatta Ab-ı Hayat grubu olarak biz bu videoyu sunumlarımızdan birisinde göstermeyi düşünüyoruz :)

Adsız dedi ki...

Sarı Çizmeli Mehmet Ağa dedi ki....
Anonymous Said....nedir kuzum, öncelikle Site çelişiyor izletinin ruhuyla .... :] nerden başlamak gerek diye çok düşünmemek gerek...

Demir dedi ki...

Özkan bıdı bıdı yapmış ancak "Türkçe'ye" kullanımı doğrudur. Eğer herhangi bir kelimeye vurgu yapılmak isteniyorsa (') işareti kullanılabilir. Bakmayın siz olduk olmadık bütün özel ve genel isimlerden sonra kullanıldığına.. :)

Veli dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

ben bu videoyu rapidshare dan indirdim kaynak dosyasından bulmuştum. ancak şifreli. ŞİFRESİNİ BİLEN VARSA ve paylaşırsa MEMNUN OLURUM.
VİDEOYU OKULUMDA ÖĞRENCİLERİME DE İZLETMEYİ İSTİYORUM.

teşekkürler
GÖKHAN DOĞAN

Adsız dedi ki...

biraz aşırıya kaçmış olsa da derdini iyi anlatmayı başarmış, hoş bir yapım. küçük yaştan itibaren duygusallıkla doldurulan beyinlerin elden gittiğini, artık başkaları tarafından doldurulduğunu görenlerin anlayışla karşıladığım, fakat katılmadığım haykırışlarını çok güzel yansıtmış. bir de trt'den çıktığı düşünülecek olursa "on numara" olmuş.

Adsız dedi ki...

Süper bir fikir, süper bir kurgu, süper bir seçim. Vurun Kahpe'ye filmi, yıllar sonra güzel Türkçemize de destek olmuş. Herkesin ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

Bu videoları nasıl alabilirim? Acil lazım . Yardımcı olursanız sevinirim.Bunlar harika.

sesli Sohbet dedi ki...

Site rekLamı YapıLmasA cok guzeLOLurdu..SiTenin Kendi güzeL zAten..

Adsız dedi ki...

Thanks for sharing this link, but unfortunately it seems to be down... Does anybody have a mirror or another source? Please answer to my message if you do!

I would appreciate if someone here at caymolasi.blogspot.com could post it.

Thanks,
Jack

Adsız dedi ki...

Hi,

I have a inquiry for the webmaster/admin here at caymolasi.blogspot.com.

May I use some of the information from this post right above if I give a link back to your website?

Thanks,
Jack

veli dedi ki...

Hi Jack,

of course, you can use whatever you want.